„Naujosios dramos akcija 2011“ – atviras ir prieštaringas tikrovės tyrimo teatras

Naujosios dramos akcijos laukiu kiekvienais metais vis labiau. Todėl, kad savo daugelį labiausia įsimintinų teatrinių patirčių sieju būtent su NDA organizuotais projektais.  Šios akcijos organizatorius Audronis Liuga per trylika metų tapo savotišku kokybės ženklu ir novatoriškų teatrinių įvykių generatoriumi, kurio  dėka  Lietuvos teatralai gali patys sudalyvauti bei susipažinti su kitų šalių įgyvendintais novatoriškais šiuolaikinio teatro projektais tokiais kaip:  „Ijul”  (Ivan Vyrapajev),  „hamlet ws” (Arpad Schilling), „Liūdnos dainos ir Europos širdies”, „Vyšnių sodas” (K. Smeds), „Frankenšteino projektas“ (Mundrucz) ir daugelį kitų.  Pats Audronis Liuga kažkuriame interviu yra pasakęs, jog tai elitinis festivalis, išrankiausiems teatro gurmanams, organizuojamas labai mažai auditorijai,  nes jos Lietuvoje būtent tiek nedaug tėra.  Ką šiemet įdomaus, intriguojančio žada NDA – skaitykite toliau, o aš einu pirkti bilietų…

*****

Šiemet 13 kartą rengiama „Naujosios dramos akcija“, kuri prasidės jau balandžio 28-ąją, pasakos tikras istorijas, atkeliavusias iš skirtingų pasaulio vietų: Rusijos, Lenkijos, Belgijos, Prancūzijos, Suomijos ir Lietuvos. Festivalio rengėjai pristatomus spektaklius ir pjesių skaitymus vadina atviru ir prieštaringu tikrovės tyrimo teatru.

Šiemet tarptautinio naujosios dramaturgijos ir teatro festivalio programą sudaro trys užsienio svečių spektakliai, dviejų naujų pjesių skaitymai bei tiesioginė transliacija iš vieno didžiausių Europoje Vienos teatro festivalio.

„Naujosios dramos akciją“ balandžio 28 d. atidarys Menų spaustuvėje rodomas avangardinės rusų kompanijos „Soundrama“ spektaklis „Aš, kulkosvaidininkas“, šiemet nominuotas prestižiniam „Auksinės kaukės“ apdovanojimui. Pjesės autorius – jaunas dramaturgas Jurijus Klavdijevas, kurio darbai žinomi ne tik Rusijoje, bet ir Europoje bei JAV. O spektaklio režisierius Vladimiras Pankovas vadinamas jaunojo rusų teatro lyderiu. Jo vadovaujamos grupės spektaklis „Aš, kulkosvaidininkas“ kalba apie šiuolaikinį karą. Tai bandymas pasitelkus naują teatro kalbą patyrinėti paprasto jaunuolio, atsidūrusio karo pragare, jausmus. „Tai pasakyti, išrėkti, išreikšti teatro kalba mažai kas gali, mažai kas nori, turi drąsos“, – apie spektaklį, kuriame persipina įvairios epochos ir vaizduojami įvairūs karai, rašo rusų spauda.

httpv://www.youtube.com/watch?v=HBPZlZ_sJwk&feature=related

Gegužės 3 d. festivalis pristatys neįprastą belgų grupės „Campo“ projektą, pavadintą „Optimizmo antologija“. Tai unikalus belgų rašytojo Pieterio De Buyssero ir kanadiečių teatro menininko Jacobo Wreno spektaklis-meninė akcija, sukurta iš įvairių pasaulio menininkų, politikų ir verslininkų atsakymų į jiems laišku išsiųstą klausimą, ką galėtų reikšti optimizmas XXI amžiuje. Abu jo kūrėjai diskutuoja, pasitelkdami pačią netikėčiausią vaizdinę medžiagą, patvirtinančią jų argumentus apie optimizmo reikšmę atskiro žmogaus ir pasaulio gyvenime. Pradėję nuo pesimistinio dabarties paveikslo, „Optimizmo antologijos“ kūrėjai finale palieka šviesią viltį, pristatydami tikrą optimizmo įsikūnijimą – Bogotos mero lietuvio Antano Mockaus asmenybę… „Optimizmo antologija“ tapo vienu iš programos „Lincas – Europos kultūros sostinė 2009“ įvykių. Vilniuje spektaklis bus parodytas Nacionalinio dramos teatro Mažojoje salėje.

Trečiasis užsienio spektaklis gegužės 4 d. taip pat vyks Nacionalinio dramos teatro Mažojoje salėje. Bendradarbiaudama su Lenkijos institutu Vilniuje, „Naujosios dramos akcija“ kviečia į šiuolaikinio lenkų teatro novatoriaus Wojteko Ziemilskio spektaklį-paskaitą „Mažas pasakojimas“. Išskirtinį lenkų publikos ir kritikos dėmesį Lisabonoje režisūros mokęsis Ziemilskis pelnė tuo, jog jis, peržengdamas skirtingų menų – teatro, videomeno, choreografijos ir dailės – ribas, savo kūriniuose originaliai analizuoja Lenkijos istorijos bei šiuolaikinės lenkų tapatybės traumas. „Mažas pasakojimas“ – tai jauno menininko, gimusio ir užaugusio visiškai kitoje epochoje, bandymas suvokti istorinę praeitį ir apmąstyti savo santykį su vienu artimiausių jo žmonių, paskelbtu lenkų tautos priešu. Wojtekas Ziemilskis užduoda ne vien šiuolaikinei lenkų visuomenei skausmingus klausimus: kaip elgtis su tiesa apie savo praeitį, kaip išvengti manipuliacijų ja ir kaip ją sutaikyti su asmenine savo patirtimi? „Mažame pasakojime“ peržengiamos įprastos teatro ribos ir asmeninis pasakojimas tampa unikaliu istorijos komentaru.

„Lietuviškojoje“ festivalio programos dalyje – du pjesių skaitymai, rudenį tapsiantys Lietuvos nacionalinio dramos teatro spektakliais. Jie pristatomi naujojoje Nacionalinio dramos teatro erdvėje – Studijoje. Pirmasis – tai garsaus prancūzų dramaturgo ir režisieriaus Joëlio Pommerat pjesės „Šitas vaikas“ skaitymas, kurį su pirmojo kurso LMTA studentais rengia aktorė Viktorija Kuodytė. „Šitas vaikas“ yra bene garsiausia Poemmerat, kuris laikomas didžiausią pripažinimą pastaraisiais metais pelniusiu prancūzų teatro menininku, pjesė. Ji buvo įvertinta Prancūzijos teatro kritikų asociacijos apdovanojimu kaip geriausias 2006-ųjų metų dramos kūrinys ir pastatyta daugelyje šalių. Šioje pjesėje, sukurtoje remiantis tikrais Normandijos priemiesčių nepasiturinčių gyventojų pasakojimais, iš skirtingų perspektyvų vaizduojami sudėtingi tėvų ir vaikų santykiai. Labai įdomų kūrybinių ieškojimų kelią su savo studentais nuėjusi Viktorija Kuodytė teigia: „Man šis darbas svarbus ne tik kaip pedagogei, mokančiai studentus aktorinio amato. Jaučiuosi atsakinga už šių jaunų žmonių ateitį, jų požiūrį į šeimą, santykius su savo būsimais vaikais“.

Antrosios pjesės – suomių dramaturgo Juha Jokelos „Fundamentalistų“ – skaitymą su dviem aktorių sudėtimis rengia režisierius Jonas Vaitkus. Vieno įdomiausių šiuolaikinių suomių dramaturgų pjesėje, sulaukusioje didžiulio populiarumo ir 2008 m. pelniusioje Šiaurės šalių metų pjesės apdovanojimą, kontroversiškai analizuojama religijos įtaka šiuolaikinių žmonių gyvenimams. Anot režisieriaus Jono Vaitkaus, „Fundamentalistuose“ susiduriame su nauju dramaturginiu rakursu. Pjesė atvira, nuoširdi, apnuoginta. Joje nėra jokių „pastatyminių“ dalykų, viskas remiasi aktoriaus-žmogaus sąmone. „Fundamentalistuose“ svarbiausia – žmogaus vertybės, jo stuburas.“ Būsimame spektaklyje vaidins aktoriai Rasa Samuolytė ir Povilas Budrys bei Neringa Bulotaitė ir Remigijus Bučius. Pjesių skaitymai vyks gegužės 6 ir 7 dienomis.

Baigiamasis šiųmečio renginio akcentas – tiesioginė transliacija iš „Wiener Festwochen“ festivalio, šiemet pakvietusio tarptautinės menininkų komandos kartu su ryškiomis lietuvių teatro asmenybėmis kurtą projektą „Vyšnių sodas“. Jį 2009 m. „Naujosios dramos akcija“ pradėjo kartu su „Smeds Ensemble“ (Suomija) ir 2010-ųjų Europos „Naujosios teatro realybės“ premijos laureatu režisieriumi Kristianu Smedsu. Ši pagal Antono Čechovo „Vyšnių sodą“ sukurta improvizacija nėra tradicinis teatro pastatymas. Tai – tęstinis kūrybinis procesas, kuriame, pasitelkus meno ir gyvenimo sintezę, ieškoma atsakymų į klausimus apie kūrybos prasmę, apie atminties vertę ir vertybių kaitą. Viena garsiausių XX amžiaus pjesių čia pasitelkiama kaip metafora, padedanti apmąstyti ne vien teatro, bet apskritai kultūros vietą laiko tėkmėje. Tie, kas stebi šio unikalaus projekto kūrybinę evoliuciją nuo 2009-ųjų, šįkart galės ekrane išvysti naują jo etapą. Tiesioginę transliaciją po atviru dangumi bus galima stebėti gegužės 28 d. Gedimino prospekte, prieš Nacionalinį dramos teatrą.

„Naujosios dramos akcijos 2011“ programa

SounDrama (Rusija)
Jurij Klavdijev
AŠ, KULKOSVAIDININKAS
Režisierius – Vladimir Pankov
Balandžio 28 d. 19 val. Menų spaustuvė

Campo (Belgija)
OPTIMIZMO ANTOLOGIJA
www.anthologyofoptimism.com
Autoriai ir atlikėjai – Pieter De Buysser, Jacob Wren
Gegužės 3 d. 18 val. Lietuvos nacionalinis dramos teatras, Mažoji salė

Teatr Studio (Lenkija)
MAŽAS PASAKOJIMAS
Autorius ir atlikėjas Wojtek Ziemilski
Gegužės 4 d. 18 val. Lietuvos nacionalinis dramos teatras, Mažoji salė

Lietuvos nacionalinis dramos teatras
Joël Pommerat
ŠITAS VAIKAS
Pjesės skaitymas
Dalyvauja LMTA I kino aktorių kurso studentai (vadovas Jonas Vaitkus) ir aktoriai Adrija Čepaitė, Dainius Gavenonis, Viktorija Kuodytė
Darbo vadovė – aktorė Viktorija Kuodytė
Gegužės 6 d. 18 val. Lietuvos nacionalinis dramos teatras, Studija

Lietuvos nacionalinis dramos teatras
Juha Jokela
FUNDAMENTALISTAI
Pjesės skaitymas
Režisierius – Jonas Vaitkus
Dalyvauja aktoriai Rasa Samuolytė, Povilas Budrys, Neringa Bulotaitė, Remigijus Bučius
Gegužės 7 d. 18 val. Lietuvos nacionalinis dramos teatras, Studija

Anton Čechov / Kristian Smeds
VYŠNIŲ SODAS
Tiesioginė transliacija iš Wiener Festwochen festivalio
Gegužės 28 d. 20.30 Gedimino pr. prieš Lietuvos nacionalinį dramos teatrą

Bilietus į NDA renginius galima įsigyti www.tiketa.lt

fb-share-icon

3 komentarai apie “„Naujosios dramos akcija 2011“ – atviras ir prieštaringas tikrovės tyrimo teatras

  1. Kulkosvaidininko muzikinė pusė aukštumoj. Kitkas tai toks mažas bardakėlis su dideliomis pretenzijomis.

  2. Gera informacija negalėsiantiems padalyvauti. Ačiū.

  3. Kaip vakar naujasis šokis per „Dance me to…” neturėjo šokio, taip šiandien „OPTIMIZMO ANTOLOGIJA” neturėjo nei dramos, nei teatro. Du lektoriai bandė žaismingai papasakoti apie optimizmą. Nepavyko.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.