ARTscape Švedija: programa ir repertuaras (rugsėjo 9 – 13 d.)

„ARTscape“ projektui bendradarbiaujant su Švedijos kino institutu, rugsėjo 9 – 13 dienomis bus pristatyti penki – klasikiniai ir šių dienų kūrėjų vaidybiniai filmai. Kaip ir visada, filmai bus rodomi „Skalvijos“ kino centre, nemokamai. Prieš pirmąjį seansą rugsėjo 9 d. 16.30 val. švedų kiną žiūrovams pristatys Švedijos kino instituto atstovas Janas Gӧransonas. 

Programą pradės Roy‘aus Anderssono melodrama„Švediška meilės istorija“ (1970). Nors režisierius laikomas vienu žymiausių Švedijos kūrėjų, per visą savo karjerą kol kas jis sukūrė keturis pilnametražius vaidybinius filmus. „Švediška meilės istorija“ – Anderssono debiutas, gavęs net kelis Berlinalės apdovanojimus. Filme pasakojama apie penkiolikmečio vaikino ir keturiolikmetės merginos meilę, ji supriešinama su dekadentišku suaugusiųjų pasauliu. Režisierius kuria nekaltų ir naivių jaunuolių, kurių dar nepasiglemžė brandžių vidutinybių gyvenimas, portretus. Tačiau Anderssonas perdėm nesupaprastina ir nesukarikatūrina suaugusiųjų – kiekvienas jų išgyvena asmeninę tragediją ir suteikia vilties jaunuoliams, jog jų gyvenimas nebūtinai turi baigtis taip pat. Kiekvienas gali rinktis.

Kitas programos filmas – Vilgoto Sjӧmano „Man smalsu – geltona“(1967). 1968 -aisiais jis buvo uždraustas JAV dėl neva per drastiškų sekso scenų. Tačiau filmas ne tik apie seksualumą ir 7-ojo dešimtmečio seksualinę revoliuciją. Tai labiau kapitalizmo kritika. Kurdamas tuometinės Švedijos portretą, režisierius pasitelkė dokumentinį stilių. Pasakojama jaunos merginos Lenos istorija. Ji smalsi, ieško savęs, maištauja, nori suvokti socialinę ir politinę savo šalies situaciją.

Kiti trys filmai – jaunosios kartos režisierių. Su Tomu Alfredsonu Lietuvos žiūrovai jau galėjo susipažinti, pažiūrėję filmą „Įsileisk mane“. Režisierius savo šalyje išpopuliarėjo, kartu su draugais įkūręs komikų grupę „Killingganget“, vėliau jie ėmė kurti ir televizijos filmus. Šįkart bus parodytas debiutinis Alfredsono filmas „Keturi rudos atspalviai“ (2003), kurio juodas humoras primins Ulricho Seidlio kiną. Filmo pavadinimas –aliuzija į Švedijos vėliavą, kurios mėlyna spalva padalinta į keturias dalis, tik režisieriaus perdažoma rudai. Filme pasakojamos keturios istorijos, o švedų kultūrinės ypatybės narstomos lyg po padidinamuoju stiklu. Pirmoji istorija nukelia į turtingo tėvo laidotuvės, į kurias susirenka visa šeima ir pamažu paaiškėja, kad vaikai turėjo priežasčių nekęsti savo velionio tėvo. Kitos novelės herojus – gyvūnų krematoriumo darbuotojas, įsivaizduoja, kad yra sukūręs puikią šeimą bei griebiasi keistų būdų savo uždaram ir sudėtingam sūnui padrąsinti. Trečioji istorija nukels į Švedijos vakarų pakrantę ir supažindins su vieno viešbučio peripetijomis. Ketvirtos istorijos herojai suburia maisto gaminimo grupę ir renkasi kartą per savaitę susirenka, tačiau paaiškėja, kad jų pokalbių temos visai ne apie maistą.

Režisieriaus Fredriko Edfeldto filmas „Mergaitė“ (2009) švedų kritikų buvo vadinamas geriausiu 2009 m. Švedijos filmu. Filmas neseniai buvo „Skalvijos“ repertuare, dabar bus proga pamatyti jį nemokamai. Veiksmas nukelia į Švedijos provinciją. Čia gyvena Mergaitė, kurios tėvai iškeliauja į Afriką, į humanitarinę misiją, palikdami jauniausią atžalą nerūpestingai tetai. Mergaitė greit pavargsta nuo nuolatinių tetos vakarėlių ir jos rytinių pagirių. Jai palengvėja, kai teta su vaikinu išvyksta. Pagrindinė herojė – rami, mėgsta stebėti aplinką ir nors turi draugų, gyvenančių netoliese, greit apsipranta su vienatve ir atsiriboja nuo išorinio pasaulio.

Programą užbaigs Jesperio Ganslandto debiutas „Sudie, Falkenbergai“ (2006). Filmo herojai – penki jaunuoliai, gyvenantys Falkenberge. Draugai jau įžengė į brandos amžių, atėjo laikas palikti gimtąjį miestelį, tačiau visi bando to išvengti ir gyventi praeitimi. Holgeris ir Davidas nė negalvoja palikt namų ir daugiausiai laiko leidžia vaikštinėdami miškuose bei kalbėdami apie vaikystę. Holgerio brolis Jonas nuolat depresuoja, Jorgenas vis kuria planus, kaip užsidirbti, o vienišius Jesperis vis grįžta į gimtąjį miestelį aplankyt savo ligoto tėvo, tačiau, iš tiesų, niekad su juo nebendrauja. Filmo idėja kilo režisieriui ir jo draugams filmuojant vienas kito gyvenimus, beje, visi draugai ir įkūnija pagrindinius personažus.

REPERTUARAS:

Švediška meilės istorija / En kärlekshistoria – rugsėjo 9 d. 16.30 val.
Režisierius: Roy Andersson
Žanras: melodrama
Filmo šalis: Švedija
Metai: 1970
Trukmė: 115 min.
Kalba: švedų
Subtitrai: lietuvių
Vaidina: Ann-Sofie Kylin, Rolf Sohlman, Anita Lindblom
Aprašymas:
Vieną karštą, idilišką vasarą susitinka du paaugliai ir vienas kitą įsimyli. Pamiršę socialines ribas jie susikuria savo pasaulį – visiškai priešingą suaugusiųjų pasauliui, kuriame egzistuoja iškreipti santykiai, nusivylimas, bodėjimasis gyvenimu ir nuovargis. Šis režisieriaus debiutas lyginamas su ankstyvaisiais Ingmaro Bergmano filmais.

Man smalsu – geltona / Jag är nyfiken – gul – rugsėjo 10 d. 16.50 val.
Režisierius: Vilgot Sjoman
Žanras: drama
Filmo šalis: Švedija
Metai: 1967
Trukmė: 121 min.
Kalba: švedų
Subtitrai: lietuvių
Vaidina: Lena Nyman, Vilgot Sjöman, Börje Ahlstedt, Peter Lindgren
Aprašymas:
Tai vienas iš kontraversiškiausių visų laikų filmų. Šis Švedijos visuomenės atspindys, sukurtas seksualinės revoliucijos metu, buvo apibūdinamas ir kaip nešvankus, ir kaip revoliucinis. Filmas pasakoja Lenos Nyman istoriją. Ji yra žingeidi ir maištaujanti jauna moteris, siekianti suprasti Švedijos socialinę bei ekonominę situaciją ir drąsiai pažiūrėti į savo seksualinę tapatybę.

Mergaitė / Flickan– rugsėjo 11 d. 17 val.
Režisierius: 
Fredrik Edfeldt
Žanras: drama
Filmo šalis: Švedija
Metai: 2009
Trukmė: 98 min.
Kalba: švedų
Subtitrai: lietuvių
Vaidina: Blanca Engström, Shanti Roney, Annika Hallin
Aprašymas:
Šiltą 1981-ųjų vasarą dešimtmetė mergaitė lieka namuose su teta, kai jos tėvai išvyksta į Afriką su ilgalaike humanitarine misija. Ją prižiūrinti jauna teta netrukus taip pat išvažiuoja su vyriškiu, pažadėjusi mergaitei sugrįžti po poros dienų. Vasara bėga, o mergaitė niekam nesako, kad liko namuose visiškai viena. Po truputį ji atranda dažnai absurdišką ir nerūpestingą suaugusiųjų pasaulį.

Keturi rudos atspalviai / Fyra nyanser av brunt – rugsėjo 12 d. 17 val.
Režisierius: 
Tomas Alfredson
Žanras: komedija / drama
Filmo šalis: Švedija, Danija
Metai: 2004
Trukmė: 192 min.
Kalba: švedų
Subtitrai: lietuvių
Vaidina: Robert Gustafsson, Maria Kulle, Karl Linnertorp
Aprašymas:
Pasakojamos keturios istorijos apie žmonių, tiksliau švedų elgesį, kuris stebimas lyg per padidinamąjį stiklą. Gerai apsirengęs vyras, ką tik užbaigęs gyvenimo darbą savo likimą regi medinėje skulptūrėlėje. Pietinėje Švedijoje stropus tėvas bando įkvėpti savo sūnui pasitikėjimo rodydamas, kaip reikia kremuoti gyvūnėlius. Gotenburge susiburia žmonių grupė, turinti bendrą tikslą – išmokti gaminti valgyti. O kažkur šiaurėje miršta „šeimos galva“ – tėvas, kurį giminės laidoja pagal gana neįprastus papročius.

Sudie, Falkenbergai / Farväl Falkenberg – rugsėjo 13 d. 17 val.
Režisierius: 
Jesper Ganslandt
Žanras: drama
Filmo šalis: Švedija, Danija
Metai: 2006
Trukmė: 91 min.
Kalba: švedų
Subtitrai: lietuvių
Vaidina: John Axel Eriksson, Holger Eriksson and David Johnson
Aprašymas:
Tai istorija apie penkis vaikystės draugus, kurie jau tapo jaunais vyrais ir paskutinę vasarą leidžia savo gimtajame miestelyje – Falkenberge. Deividas vis dar nori būti vaiku, o Holgeris niekur nenori vykti. Šie du draugai pabėga į mišką, kad pasislėptų nuo ateities. Kitas jaunuolis Jesperis vis grįžta namo, tad nelabai kas ir pastebi, kad jis buvo kur išvykęs. Jorgenas savo firmai „Pusryčiai lovoje“ įkurti pinigų prasimano apiplėšinėdamas namus. O amžinai blogos nuotaikos Jonas vis dar tiki, kad nuotaiką jam gali pakelti kiauliena.

fb-share-icon

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.