2012 M. VASAROS FESTIVALIAI PASAULYJE IR LIETUVOJE

Kol vasara dar tik įsibėgėjo, kol liko dar laiko ištaikyti atostogoms, kol dar nesibaigė visi Lietuvos ir pasaulio festivaliai, kol G.  neišplaukė ilgesniam laikui įmerkti kojyčių į šiltą vandenį, parengėm, mūsų manymu,  patraukliausių muzikinių ir meno festivalių gidą. Šis sąrašas tikrai labai subjektyvus ir žinoma neaprėpiantis visos, pasaulyje vykstančių,  festivalių gausybės, bet gal kažkas užklius už Jūsų akies ir būtinai bent vieną ar keletą iš jų šią vasarą nuspręsit aplankyt. Festivalius sudėliojom kalendorine seka, kad būtų lengviau orientuotis, na, o visa kita – skonio reikalas…

LIEPA

ROCK FOR PEOPLE
Čekija, Hradec Kralove
2012 m. liepos 3- 6 d.
Didžiausias ir žaismingiausias Čekijos roko muzikos festivalis „Rock for people” šiemet ruošia stiprų muzikinį užtaisą ir kviečia išgirsti The Kooks, Franz Ferdinand, Two Door Cinema Club, The Prodigy, Example, Pete Doherty, The Subways ir daugelį kitų grupių miesto parke. Festivalio treileris:

httpv://www.youtube.com/watch?v=0W2HWdU_zOo&feature=player_detailpage

 

HEINEKEN MUSIC OPEN’ER
Lenkija, Gdynė
2012 m. liepos 4-7 d.
Kas dar nežinot… “Heineken music open’er” – didžiausias muzikos ir menų festivalis Lenkijoje, vykstantis 75 ha oro uosto teritorijoje, kuri talpina 7 scenas, 120 atlikėjų ir grupių bei muzikos mylėtojus iš 30-ties pasaulio šalių! 2012 m. festivalio programą puošia Björk, Gogol Bordello, The Kills, The Maccabees, Justice, Friendly Fires, Franz Ferdinand, Bloc Party, Bat for Lashes, The XX, Bon Iver, M83, New Order, Orbital ir kt. Festivalis pasižymi įvairių pramoginių veiklų gausa. 2010 m. šis muzikos festivalis po atviru dangumi antrąsyk per istoriją pelnė geriausio Europos didžiojo festivalio titulą ir yra daugiausiai užsienio svečių pritraukiantis renginys Lenkijoje.

TUNDRA
Lietuva, Zarasų r.
2012 m. liepos 5–8 d.
IX-asis elektroninės muzikos festivalis „Tundra” kviečia tris su niekuo nepalyginamas paras praleisti orą virpinančių elektroninių garsų karalystėje vaizdingame kraštovaizdyje. Teigiama, kad tai vienas iš kruopščiausiai organizuotų festivalių Lietuvoje, kuris pavergia net elektroninės muzikos nemėgstančius lankytojus. Festivalis apima gausybę muzikos žanrų, nuo techno iki IDM, nuo drum’n’bass iki post-dubstep, nuo psy-trance iki ambient ar kitų. Nuostabios gamtos apsuptyje įsikuriantis festivalis kuo didesnį dėmesį stengiasi skirti ekologijai – viso festivalio metu vyksta speciali eko temai skirta programa, kurios tikslas – kartu su atlikėjais, organizatoriais, meninkais bei festivalio lankytojais drauge siekti maksimaliai sušvelninti gamtoje paliekamus muzikinio šėlsmo pėdsakus.

 

ROSKILDE MUSIC FESTIVAL
Danija, Roskildė
2012 m. liepos 5-8 d.
Roskildė – ne tik muzika. Tai meno, kultūros, labdaros renginys liepos pradžioje keturioms dienoms sujungiantis dešimtūkstantines minias į atskirą ir be galo margą pasaulį, kuriame pulsuoja savitas gyvenimo ritmas.
Kasmet Roskildės festivalio geraširdiškumo benduomenė garantuoja, kad visas festivalio pelnas bus skirtas humanitariniams ir kultūriniams tikslams. Jau žinoma, kad didžiausiomis raidėmis plakatuose užrašyti tokie vardai kaip Björk, The Cure, Bruce Springsteen & E Street Band, The Roots, Refused, 120 Days, Bon Iver, Crowbar, Friendly Fires, Mew ir daugelis kitų.

AVINJONO TEATRO FESTIVALIS
Prancūzija, Avinjonas
2012 m. Liepos 7 – 28d.
Teatro festivalio metu miestas tampa vienu dideliu ir margu teatru. Pasirodymai vyksta ne tik Popiežių rūmuose ar aplink juos, bet ir visame mieste. Dainuoja, šoka, vaidina visi, kas tik nori. Čia šlama spalvoti kostiumai, žiūrovus žavi mimai bei linksmina gatvėje gitaromis grojantys muzikantai.
Šiais metais kartu su nuolatiniais festivalio organizatoriais Hortense Archambault ir Vincent Baudriller programą ruošia ir anglų režisierius, „Complicite“ teatro įkūrėjas Simon McBurney. Jis Popiežių rūmų garbės aikštėje pristatys „Meistrą ir Margaritą“. Kiti iš maždaug 3500 meno profesionalų, dalyvausiantys festivalyje – John Berger, Arthur Nauzyciel, William Kentridge, Bruno Meyssat ir dar daug kitų.

BLIUZO NAKTYS
Lietuva, Varniai
2012 m. liepos 6-7 d.
Dvidešimtmetės „Bliuzo naktys 2012“ – pirmasis muzikos festivalis Lietuvoje po atviru dangumi, “praskynęs” kelius visiems šiuo metu Lietuvoje vykstantiems “open-air” festivaliams. Tituluotos bliuzo žvaigždės iš tolimojo užsienio, akcijos, atrakcijos, rekordai, šiltas bendravimas su įdomiais žmonėmis, gardus maistas – tai tik keletas akcentų, kurie it medus traukia pulkus gerą muziką mylinčių asmenybių.

Bardų muzikos festivalis AKACIJŲ ALĖJA
Lietuva, Kauno r.s, Kulautuva
2012 m. liepos 7 d.
Tai festivalis, vienijantis bardų muzikos mylėtojus nuo mažo vaiko iki garbingo amžiaus senjoro. Viskas čia paprasta ir natūralu: vasara, tarp pušų sustatytos palapinės, ant žemės patiesti pledai su sukrautu maistu, ant žemės gulintys bei su smilga lūpose stebintys dangų svajokliai klausytojai, atvykę pasisemti sielos muzikos. Programoje šiais metais:  Mustards Retreat (JAV), Neda ir Olegas, Vidas Bareikis, Virgis Stakėnas, Andrius Kaniava, Vidas Petkevičius, Virgis Jutas, Liuda Nazarenko ir kt.

 

ŽAGARĖS VYŠNIŲ FESTIVALIS
Lietuva, Žagarė
2012 m. liepos 12-15 d.
Seniausias Lietuvos miestas kviečia į Vyšnių festivalį. Keturias dienas
vykstantis renginys apima labai daug dalykų: čia ir muzika, dailė, literatūra, poezija, šokis. Šventę papildys įvairios festivaliui skirtos parodos, žirgų konkūrai, futbolo varžybos, atrakcionai, varžytuvės ir kitos staigmenos. Vėl ir vėl, kaskart vis kitaip šioje atvirumu ir išraiškos laisve dvelkiančioje programoje, kurioje dalyvaus įvairių sričių menininkai, kiekvienas atvykęs į Vyšnių festivalį galės surasti kažką savo akiai ir širdžiai. Šventiniuose koncertuose gros: Lemon Joy, G&G Sindikatas, Electric Ladies, Andrius Mamontovas, Antis, Poliarizuoti stiklai ir kiti. Visi renginiai nemokami.

VELNIO AKMUO
Lietuva, Anykščiai, Dainavos slėnis
2012 m. liepos 12-15 d.
Gyva, alternatyvi muzika bei velniškas rokenrolas! Alternatyvios muzikos festivalis po atviru dangumi Šventosios upės pakrantėje. Tai 4 dienos aktyvių ir kūrybiškų pramogų, gyvos muzikos ir sporto iššūkių bei 3 naktys šėlsmo ir poilsio erdviame kempinge, įsikūrusiame ošiančių pušų pavėsyje. Kūrybinė laisvė ir beprotiška rokenrolo dvasia nuostabios gamtos apsuptyje. 3 scenos ir skirtinga muzika – nuo ekstremalaus, net radikalaus metalo iki eksperimentinio ar keisto meninio roko. Šiais metais „Velnio akmuo“ pristatys rekordinį atlikėjų skaičių (apie 30). Didžiausią ekstremaliosios muzikos festivalį Baltijos šalyse reprezentuos ir aukščiausio ryškumo žvaigždės, ir dar ne itin plačiai žinomi, tačiau perspektyvūs atlikėjai. Per 4 dienas bus surengti net 5 koncertai, kuriuose skambės gyva, tikra ir energinga muzika

SUMMER FIRE FEST
Lietuva, Palanga
2012 m. liepos 14 d.
Liepos 14 dieną, šeštadienį, Palangos paplūdimyje prie centrinės gelbėjimos stoties vyks karščiausias vidurvasario renginys „SUMMER FIRE FEST“ su hard dance muzikos grupės SCOOTER lyderiu. Grupės pasirodymas laikinojoje Lietuvos vasaros sostinėje žada būti įspūdingas. Į Palangą šiam koncertui bus gabenami išskirtiniai, patys naujausi pirotechnikos ir ugnies efektų įrenginiai. Degantį šou papildys fakyrų ir didžėjų Jerome (DE), Donatello (LT) ir kt. pasirodymai. Organizatoriai neabejoja, kad „Scooter“ koncertas ir iš scenos pulsuojanti hard dance energija, prilygs ryškiausiam pajūrio renginiui, nes karštą liepos savaitgalio naktį Palangoje tiesiog neliks vietos sentimentaliai romantikai.

 

YAGA GATHERING
Lietuva, Dzūkija, Valkininkai
2012 m. liepos 19-23 d.
Palikę civilizaciją už nugarų galėsite pasinerti į tikrąją žodžio „Yaga” reikšmę, kuri išvertus iš sanskrito kalbos reiškia naujo atsiradimą bei seno atsikratymą. Festivalyje veikia kelios tematinės erdvės: muzikinės – šokių, ramybės ir eklektikos scenos bei dvi žinių ištroškusiems – švietėjiška, skirta kūną ir sielą lavinančioms praktikoms ir dirbtuvių – trokštantiems išmokti įvairiausių amatų. „Yagoje” skamba plataus spektro elektroninė ir gyvoji muzika – viskas nuo Balkanų, reggae, dub, etno, IDM ir ambient iki techno bei psy-trance. „Yaga” parodys, kad festivalis gali būti draugiškas gamtai, o lankytojai galės mėgautis alternatyviu pasilinksminimo bei gyvenimo būdu harmonijoje – „Yaga” jungia keliautojus, jogus, žaliuosius, menininkus, verslininkus, vakarėlių liūtus bei daugelį kitų matomų ir nematomų personažų.

TAMSTA MUZIKA
Lietuva, Varėna, Dainų slėnis
2012 m. liepos 20-22 d.
„Tamsta“ muzika misija: pristatyti kuo daugiau ir kuo skanesnės lietuviškos muzikos – tiek kylančių jaunų grupių, tiek legendinių atlikėjų, tačiau teigiama, jog ši šventė ne masėms. Vandenyje žėrintys saulės blyksniai, pušų paunksmė, šimtai šypsenų, trankūs šokiai, draugiškas palapinių miestelis ir dar dešimtys dalykų, dėl kurių verta atvykti…  Kad suprastum, kaip nuostabiai gamtoje atsiskleidžia muzika. Šiemet programoje be svečių iš užsienio, išgirsime visiems puikiai pažįstamus ir mylimus atlikėjus, tokius kaip Andrius Mamontovas, „Antis“, Leon Somov&Jazzu, Mantas Jankavičius, G&G Sindikatas, „The ball and chain“, „Poliarizuoti stiklai“, kt. Festivalyje pasirodys ir dainininkė  Monika Liu, šiuo metu besimokanti Amerikoje.

Taigi, griebk draugą, palapinę, šunį ir kepurę nuo saulės – “Tamsta muzika” laukia tavęs! Tik nepamiršk, kad šiukšles mes susirenkame patys – festivalis draugiškas gamtai!

POSITIVUS FESTIVAL
Latvija, Salacgryvu
2012 m. liepos 20–21 d.
Tai bene mylimiausias ir didžiausias muzikos ir meno festivalis Baltijos šalyse, pateikiantis nepaprastą muzikos stilių mišinį ir nepakartojamą atmosferą. Festivalis smagus tuos, kad vyksta ant jūros kranto ir kiekvienais metais suburbia apie 30 000 klausytojų. Ypatingą dėmesį skirdamas detalėms, festivalis žada naujovių iš viso pasaulio, išlaikydamas savo unikalumą bei ypatingą atmosferą kiekvienam mėgautis muzika ir menu. Šiemet festivalyje koncertuos KEANE, MANIC STREET PREACHERS, THE VACCINES, FRIENDLY FIRES  ir t.t.  Iš mūsiškių šiemet Lietuvą atstovaus grupės “Freaks on Floor”, Markas Palubenka, “Rasabasa”.

Karpių dvaro festivalis AD ASTRA
Lietuva, Pasvalio r., Karpių dvaras
2012 m. liepos 28 d.
Legendinis Joniškėlio Karpių dvaras siūlo pajusti, kokios smagios būna praeities šmėklos ir kviečia į stebuklų, muzikos ir reginių naktį. Pirmąkart Šiaurės Lietuvoje rengiamas audiovizualinis festivalis „Ad Astra“. Bus pristatomas unikalus meno projektas „WAFT“. Tai bendras alternatyviosios muzikos grupės „fusedMarc“ ir sutartinių giedotojų „Trys keturiose“ pasirodymas, sujungsiantis autentiškas, į UNESCO paveldą įrašytas lietuviškas sutartines ir įspūdingus elektronikos efektus. Projekte „Sovijus“ – neįtikėtini deriniai: postetnomuzikos, šiuolaikinių efektų ir kosmoso magijos garsų. Festivalyje taip pat koncertuos atlikėjai Alina Orlova, Vidas Bareikis, grupė iš Baltarusijos “Egor Zabelov Trio“, festivalyje žadanti drąsų iššūkį: akordeonu, kontrabosu ir būgnais įgarsinti nebylųjį kiną. Į žvaigždes visus palydės grupė „Music Inwallved“, kurios programoje nuskambės kosminė-apokaliptinė odisėja, o įsijausti į skrydį padės žvaigždėtas dangus ir vaizdo instaliacijos ir dar daugiau įdomybių!

WOODSTOCK / Przystanek Woodstock
Lenkija, Kostrzyn
2012 m. rugpjūčio 2-4 d.
Lenkijos miestelyje Kostšyne (Kostrzyn), esančiame prie Vokietijos – Lenkijos sienos, nuo 1995 m. iš viso pasaulio renkasi muzikos fanai, norintys patekti į nemokamą ir vieną didžiausių festivalių po atviru dangumi – Vudstoką (Przystanek Woodstock). Į šių metų festivalį organizatoriai pakvietė daug jaunų ir talentingų grupių, tarp kurių Damian Marley, In Extremo, Machine Head, The Darkness, Ministry, Sabaton, Asian Dub Foundation, Anti-Flag, The Qemists, Hardcore Superstar, My Riot, Dubioza Kolektiv, THePetebox, Elektryczne Gitary ir daugybė kitų.

RUGPJŪTIS

 

GALAPAGAI / ROKO NAKTYS
Lietuva, Zarasai
2012 m. rugpjūčio 3-4 d.
„Galapagai/Roko Naktys“- tai didžiausias vasaros festivalis, vykstantis Lietuvoje po atviru dangumi. Festivalis vienija muziką, menus, pramogas, ekologiją, gamtą bei šeimą mylinčius žmones. Tai renginys, visus atitraukiantis nuo kasdienybės rūpesčių ir perkeliantis į Lietuviškuosius Galapagus, kur džiaugsmas, šypsenos ir muzika yra vienintelis dalykas, kuriuo dalyviai gyvena visas 3 dienas. Pirmosios žinios apie 2012 m. svečius – pamatysime legendinius „Oomph!”.

EDINBURGO FRINGE FESTIVALIS
Škotija, Edinburgas
2012 m. rugpjūčio 3-27d.

Edinburgo alternatyvaus meno festivalis – tai vienas didžiausių tokio tipo festivalių pasaulyje. Paprasčiausiai vadinamas „The Fringe“ (alternatyvus), šis festivalis tris paskutines rugpjūčio savaites užpildo miestą įvairiomis meno akcijomis.
Skirtingai nuo kito žymaus Edinburgo tarptautinio festivalio, šiame kiekvienas laisvas menininkas norintis kažką parodyti publikai yra laukiamas rengėjų ir žiūrovų. O tai dažniausiai reiškia tik vieną – metai iš metų jūs tikrai nerasite dviejų vienodų Edinburgo festivalių ir atvykę čia nežinosite, ko tikėtis ir šį kartą. Pavyzdžiui, kai kurios praeityje eksponuotos ekspozicijos įtraukė komedijos grupes, muzikinius pasirodymus, netikėtus klasikinių kūrinių atlikimus ar vaikų surengtus šou.
Festivalyje galima atrasti net 250 įvairių meno erdvių – nuo mokyklų kiemų ir barų iki bažnyčių. Tai galbūt šiem tiek gali priminti Vilniuje vykusią akciją – Menas netikėtose erdvėse.
Vis dėlto šis Edinburgo festivalis turi labai gilias tradicijas. Pirmasis „Fringe‘as“ buvo surengtas 1947 metais kaip oponentas kitam miesto Tarptautiniam festivaliui. Atvirkščiai nei solidusis kolega, šis išsišokėlis norėjo šiek tiek išprovokuoti auditoriją ir nukrypti nuo tradicinio festivalio sąvokos.
Nepaisant priešiškumo, „Frige‘as“ greitai išsiplėtė ir suformavo organizacinę bendruomenę bei administracinį personalą. O su tokiomis pajėgomis buvo įmanoma nuveikti labai daug.
Pastaraisiais metais festivalyje buvo parduota daugiau nei 1,8 mln. bilietų į 34 tūkstančius pasirodymų. O tai reiškia, kad iš viso renginyje dalyvavo apie 19 tūkstančių menininkų 1300 renginių per dieną!
Eksperimentinis, gyvybingas, jaudinantis, kunkuliuojantis ir be jokių sienų – čia niekada nerasite nuobodžių dienų ar net valandų. Taigi, įsigykite gerą porą batų ir pasiruoškit patirti daugybę įspūdžių Edinburgo gatvėse rugpjūčio mėnesį.

 

STOKHOLMO KULTŪROS FESTIVALIS
Švedija , Stokholmas
2012m. rugpjūčio 14 – 19d.

Stokholme vykstantis kultūros festivalis, užpildantis gatves ir aikštes visokiausių tipų kultūromis, sudomins net pačio įvairausiausio amžiaus žmones. Per 6 dienas čia vyks net apie 600 renginių, ir kas svarbiausia, jie bus visiškai NEMOKAMI. Festivalio svečiai galės stebėti pasirodymus pačiame miesto centre: nuo Sergels Torg per Brunkeberg tunelį iki pat Gustav Adolf aikštės.

Festivalis vyks rugpjūčio 14 – 19 dienomis, o šių metų tema – pasaulyje garsus švedų rašytojas August Strindberg. Taigi daugumos renginių metu bus diskutuojama šio garbaus žmogaus kūryba bei kiti darbai.

Šventės metu skambės ne tik Skandinavijos šalių, bet ir atlikėjų iš viso pasaulio muzika. Lankytojai galės pasiklausyti ritmų ir garsų iš tokių egzotiškų šalių kaip Kuba ar Alžyras bei kt. Čia taip pat vyks teatro, šokio bei akrobatikos pasirodymai bei dar daug daug kitos smagios kultūrinės veiklos. Jeigu neturite kur palikti savo mažylių – nepergyvenkite! Veiklos bus ir jiems: pasakų klausymas, trobelių statymas, piešimas ir kt.

SZIGET
Vengrija, Budapeštas, Óbuda sala
2012 m. rugpjūčio 8-13 d.
Sziget festivalis yra vienas didžiausių kultūrinių renginių Europoje, vykstantis pačioje Budapešto širdyje ir kasmet pritraukiantis beveik 400 000 žmonių iš daugiau nei 60 šalių.. Dunojaus upės sala sukuria ypatingą atmosferą, kupiną unikalaus šalies, miesto ir gamtos mišinio. Sziget apima ne tik muziką – čia vyksta teatro, cirko pasirodymai. Šiais metais festivalio svečių ausis glostys „Hurts”, „Placebo”, „The Horrors” ir kt.

SATTA OUTSIDE
Lietuva, Šventoji
2012 m. rugpjūčio 10-12 d.
Įsibėgėjant vasarai ryškėja šeštojo alternatyvos suvažiavimo prie Baltijos jūros „Satta Outside“ muzikinė programa. Vieną pagrindinių rugpjūčio 10-12 dienomis Šventojoje vyksiančio festivalio scenų paeiliui kuruos susivienijimai „Mondayjazz“ ir „Basscake“, čia taip pat įvyks ir Baltijos šalių „Ritmo kovų“ finalas, kuriame susigrums lietuviai, latviai, estai ir lenkai.

 

YOGA RAVE
Lietuva, Varėnos raj. Subartonių kaimas
2012 m. rugpjūčio 10-12 d.

Ieškančius prasmingų pramogų ir atsipalaidavimo iš širdies šiemet pirmą kartą kviečia festivalis „Yoga Rave“. Pasak organizatorių, renginys išskirtinis tuo, kad kviečia linksmintis atsakingai, bet iš širdies, derina ramybę ir šėlsmą bei tęsia alternatyvios pramogos Lietuvos pramogų rinkoje tradiciją. „Vilniečiai jau pamėgo mūsų pusantrų metų organizuojamus vakarėlius „Yoga Rave“ , kuriuose linksminamasi be alkoholio ir kvaišalų, bet ne mažiau trankiai ir pašėlusiai! “– sako viena iš festivalio organizatorių Ieva Žigaitė.
Svečiams ruošiama gausi pramogų programa: festivalyje koncertuos muzikos sceną gyvu teatru paverčiantys „Stipriai kitaip“, kiekvieną koncertą kaip nuotykį pristatantis „Garbanotas bosistas“ , jaunatviškas ir į muzikinių žanrų rėmus netelpantis „Kamanių šilelis“, publiką priverčiantis kartu dainuoti Šarūnas Mačiulis su „Vilkais“ ( „Poliarizuoti stiklai“) , energingasis multiinstrumentalistas Saulius Petreikis. Be to, žiūrovų lauks teatro meistrų improvizacijos, žonglierių, kovų menų klubų, Gurdžijevo energetinių šokių pasirodymai. Festivalio dalyviai žada aktyviai įtraukti ir svečius – vyks liaudies šokių pamokos, masažo pamokos, įvairios dirbtuvės.
Neatskiriama festivalio dalis – jogos užsiėmimai, meditacijos, ajurvediniai masažai, mantrų palapinė, kvapų meditacijos, saulei pasislėpus – galingieji gongų garsai, dovanojami gongų meistro Vyrenijaus Andrijausko. Bus rengiamos edukacinės paskaitos sveiko gyvenimo būdo, žaliavalgystės, santykių stiprinimo temomis.
Svečiai kviečiami atvykti su palapinėmis, už 800 m ras tyvuliuojantį Pakelinio ežerą. Festivalyje bus prekiaujama vegetarišku maistu.
Programa pildoma, ir nuolat atnaujinama festivalio puslapyje . Festivalio bilietais prekiauja bilietupasaulis.lt

PLAY FEST’12
Lietuva, Pušalotai, Molėtų r.
2012 m. rugpjūčio 17-19 d.
„Turit klausimų? Ne? Turit vis dėlto? Tai pabandysim pradėti atsakinėti :) ” – taip festivalį pristato organizatoriai.

Line-up: FINGALICK, REEDNOBRASS, LEADED BY TWO, 96WRLD, IGNAS, BJAURŪNAS, MISHELE COX, ĀBCD, GERAI GERAI, SOLO ANSAMBLIS, NAPO, MARK FICTION, THE FEEDBACK LOOP PROJECT, FUNKODELIK, MOWF
TRAP & JOYCE.

„D’n’B a’LIVE“ PROJECT
DAINA DUBAUSKAITE
THE DOMINOES
JELENA URA
DODO MUNDO
SYNTHSOULSIER

 

MĖNUO JUODARAGIS
Lietuva, Zaraso sala
2012 m. rugpjūčio 24-26 d.
Post-folk, alternatyvios muzikos ir šiuolaikinės baltų kultūros festivalis šiemet vyks 15 kartą, kaip visada, paskutinį vasaros savaitgalį, sukviesdamas visus gentainius kerinčiam muzikos ir kultūros pokyliui į jaukiais namais tapusią pasakišką Zaraso salą. Vyksmas įtrauks savičiausius meno kolektyvus iš viso pasaulio ir kūrybiškai pravers baltų kultūros žinių lobyną. Programoje netrūks iškilių muzikos grupių koncertų, nagingų senųjų amatų puoselėtojų, ekomenio entuziastų, kultūros tyrinėtojų paskaitų. Bus ir netikėtumų, kaip gi be jų? Juk genys margas, o Mėnuo Juodaragis – dar margesnis.

 

BURNING MAN
JAV, Nevados dykuma, Juodoji uola (Black Rock)
2012 m. rugpjūčio 27 – rugsėjo 3d.
Daugybė menotyrininkų, sociologų ir antropologų iki šiol analizuoja šį renginį, kaskart vykstantį unikalesnį ir daugialypį, todėl vieningo apibrėžimo nepavyksta surasti. Oficialaus „Degančio žmogaus“ puslapyje rašoma, kad bandyti paaiškinti kas tai yra „Degantis žmogus“, tai yra tolygu kaip aklajam parodyti spalvą.

Tai aukščiausio lygio meno festivalis. Individualios fantazijos, vizijų, svajonių pasaulio ir paprasčiausio siautulio kratinys, išprovokuojantis dalyvius saviraiškai. Festivalis neįprastas, griaunantis nusistovėjusias šio pasaulio normas. Tai renginys, kuriame darniai sugyvena hipiai, rokeriai, reiveriai, baikeriai, skinai, gėgai ir lesbietės, satanistai ir sadomazochistai, bei įvairių religijų išpažintojai ar kairiosios pakraipos kvailiai, sėdintys prie laužo ir svaigstantys, koks nuostabus yra komunizmas… Degantis žmogus tai, – primityvi, nesubrendusi meilė ir dar daug daug daug kitų dalykų.
Vieną kartą metuose, paskutinę rugpjūčio savaitę (savaitę prieš Darbo šventę) dešimtys tūkstančių žmonių susirenka nesvetingoje ir atokioje Juodosios uolos dykumoje, Nevados valstijoje, JAV, kad sukurtų laikiną miestą, skirtą menui ir saviraiškai, – vietą, kurioje išnyksta ribos tarp realaus ir įsivaizduojamo pasaulio. Čia gyvenate meno kūrinyje ir patys jį kuriate, o jei nekuriate, patys juo tampate. Stebėtojų čia nebūna. Kiekvienas, atvykęs į šį fantazijų miestą vienai savaitei, tiesiog privalo sukurti savo vizijų pasaulį, tapti menininku arba tiesiog menu. Niekam nerūpės kaip prisistatysite – sukursite kūrinį, surengsite vaidinimą ar tiesiog įdomiai apsirengsite, o gal visai išsirengsite, – taisyklių čia nėra, todėl visos priemonės tinka.
Vieno festivalio metu eksponuojama arti 3000 įvairiausių kūrybinių projektų. Tai nerealus skaičius vienos savaitės renginiui. Nieko stebėtino, nes tai meno centras, egzistuojantis vienintelę savaitę per metus. Ir tik vardan meno. Po savaitės viskas išnyksta, nepalikdamas jokių pėdsakų.
Degančio žmogaus festivalis yra pripažintas unikaliausiu ir didžiausiu alternatyvaus meno reiškiniu pasaulyje, kuriame išsitrina ribos tarp gyvenimo ir žaidimo, tarp realybės ir sapno.
Tai keistas alternatyvus pasaulis, kurio gyventojai ateiviai iš tolimos galaktikos.

fb-share-icon

17 komentarų apie “2012 M. VASAROS FESTIVALIAI PASAULYJE IR LIETUVOJE

  1. Va čia tai bent muzikinis išprusimas, va čia tai žurnalistė, va čia tai bent rašo ir nusimano apie muziką :). Tiesiog paskaitykit jos nuomonę apie POSITIVUS:
    „Šiemet labai LABAI didelių žvaigždžių nežadama, bet tokių pusę velnio atlikėjų galima atrasti”.
    Įdomu ką latviai rašydavo apie išties beviltišką mūsiškį BE2GETHER?
    P.S. galima.. galima atrasti, miela Jurgita – festivalyje koncertuos „pusė velnio” KEANE ir „pusė velnio” MANIC STREET PREACHERS :). Bus dar ir THE VACCINES, ir FRIENDLY FIRES ir t.t.

  2. Pozityvai,
    rašydama žodžių junginį „LABAI didelių”, turėjau omenyje, kad nebus „Muse”, „Coldplay” ar Bjork ir pan. O tas grupes kurias tu suminėjai, pavadinčiau tiesiog Žvaigždėmis ;)
    Bet Jūs teisus, nesu nei žurnalistė, nei melomanė :)

    1. Jurga :),
      išskirčiau du šio reikalo aspektus:
      1. Na negalima tų mano išvardintų grupių (ypač pirmų dviejų) vadinti „pusė velnio”.. Na niekaip negalima, kad ir koks nemelomanas ar nežurnalistas esi :). Tos grupės nėra tokios DIDELĖS, kaip tavo paminėtos LABAI didelės žvaigždės? O gal jos, kaip ir daugelis kitų, yra seniai (daugiau mažiau) pasiekusios tokį statusą, kai skirstymas į LABAI dideles, nelabai dideles ir pan. tiesiog praranda prasmę, nes tas skirstymas tampa subjektyvios nuomonės išdava ir tiek – nesinori sakyti, kad neišprusimo :).
      2. Džiugu, kad TU moki neįsižeisti ir net šiek tiek pasijuokti iš šios situacijos :). O pati, beje, vyksi (vykai?) į kurį nors iš aprašytų festivalių? Gal į tą patį POSITIVUS?

      P.S. o liūdniausia, kad LT visada buvo ir liks (???) maža, tamsi ir drėgna skylutė kokybiškų muzikos renginių (ir ne tik) prasme :).

      P.P.S. jūsų galimos asociacijos aukščiau minėtos skylutės atžvilgiu yra visiškai neteisingos :)

  3. Pozityve :)
    mes Pozityvo festivalį labai mylim, gerbiam ir pan. Patys jame lankėmės paskutinius tris metus ir tame pačiame festivalyje jau spėjom paklausyti tuos pačius „Manic’us…”. O šiemet į jį nevažiuosim, nes bent jau mums (mūsų skoniui) nėra tos vienos favoritinės grupės ar atlikėjo, dėl kurio netingėtume pajudinti savo užpakalius iš Lietuvos. Bet dėl to tikrai tas festivalis niekuo nesuprastėjo, tiesiog mes jau patys gal per daug išpindėjom ;) O ir šiaip, skonis yra subjektyvus dalykas, ką ir minėjau savo straipsnio įvadinėje dalyje.

    Jei tau palengvės, tą eilutę dėl atlikėjų Pozityvo festivalyje, pakoreguosiu ir įrašysiu tavo paminėtus atlikėjus. Man tikrai bus malonu tai padaryti dėl mūsų mylimų skaitytojų ;)

    1. Miela, Jurga,
      aš dar net ir nežinau ar man palengvėjo ar ne – dar neapsisprendžiau… bet dabar tikrai žinau, kad nėra sudėtinga daryti įtaką straipsnio autorei ir įpiršti savo asmeninę nuomonę :).
      Nuo šiol stengsiuos aktyviai sekti Jūsų veiklą viešoje erdvėje ir savo subjektyviais papostringavimais formuoti Jūsų muzikinį skonį :).
      Tik nesakykit, kad tai neįmanoma.. – juk aplinkos įtaka kartais labai stipri ir, kas svarbiausia šiuo atveju – ją ne visada galima pastebėti :).

  4. Su Positivus šiemet yra taip, kad ten nėra nei vienos grupės vien dėl kurios norėtus trenktis porą šimtų km. Neskaitant MSP, bet jie jau grojo tame pačiame Positivus, tai kam dar? beje grojo ir Fanfarlo su King Charles (pernai?) kas neprideda šiam festui balų.

    O dėl Keane ir iš Kauno į VLN nevažiuočiau. Girts teisingai pasakė – http://www.g-taskas.lt/interviu-festivalio-positivus-organizatorius-girts-majors-apie-savo-darbo-fasada-ir-uzkulisius/ „Keane vėl yra ant bangos”. Po naujojo albumo. Gerai perkamo albumo. Tai kas kad vidutiniško, nuobodaus albumo. Publikos, kuriai ir Keane, ir Mika ar Maroon 5 yra žvaigždės netrūksta. Tikimės, kad G. skaitytojas nežvaigždina jų labiau nei daug įdomesnius, nors ir mažiau masiškesnius: Ewert su drakonais, 2:54, WILD BEASTS, D. RICE. Va pastarieji du vardai ir turėtų būti melomanams didesnis rodiklis nei Keane.

  5. Pozityve,
    pernelyg gerai apie save galvojat :) Nors ir vertiname savo skaitytojų pastabas, bet tai visai nereiškia, kad dėl jų pasikeičia mūsų pačių skonis :) Pakoreguodama info apie festivalį, aš tiesiog įrašiau atlikėjų pavadinimus ir priimdama Jūsų pastabą, tiesiog išėmiau savo subjektyvią nuomonę apie tai, jog šie atlikėjai nėra pirmo ryškumo/svarbumo žvaigždės.
    Bet Jūs būtinai sekit mūsų veiklą ir mus moralizuokite, ir švieskite :)) dėl Jūsų mes čia gyvuojam ir kvėpuojam :)

    1. Miela, Jurga,

      na negalvoju aš apie save jau taip gerai.. nors, manau, kad nesu toks blogas ir neobjektyvus koks turėčiau būti :).
      O štai Jūs esate labai dėmesinga ir padoriai nuosaiki – tikrai būsite gera žmona kažkam, jei, aišku, JAU ja nesate :).
      O dabar eisiu paklausyti kažką iš, mano subjektyvia nuomone, vienos didžiausių POSITIVUS festivalio žvaigždžių – TOM MIDDLETON repertuaro :).

  6. Mielas, Pozityve,
    tiesiog linkiu Jums G.eros muzikos. Tiek šįvakar, tiek liepos 20-21d. ;)

  7. del positivus sutinku su Jurgita, niekam tikes jis siemet.. o cia jums interviu:

    „Positivus“ pasižymi įvairia muzikine stilistika: nuo synth-popo ir folko iki indie roko ir eksperimentinės muzikos. Kokiu principu atrenkate atlikėjus?

    Oi, tai visad sunkiausia dalis. Dėl konkurencijos sudėtinga pasikviesti norimus atlikėjus, nes veik kiekvieną vasaros savaitgalį Europoje vyksta daugybė festivalių. Mes turime būti patenkinti, tuo ką gauname.

  8. o kodėl nepaminėtas bardų festivalis „Purpurinis vakaras” rugpjūtį vykstantis
    Anykščiuose?

  9. tam, kad Jus paminetume, nes mes apie ji nieko nezinom :)

    1. Jurga,

      koks tavo asmeninis el.pastas – atsiusiu visu LT vykstanciu festivaliu sarasa :)

  10. Pozityvai,
    mano pastas yra nurodytas musu kontaktuose: http://www.g-taskas.lt/apie-g-kontaktai/
    Bet jei jau siusi, tai siusk ne tik Lietuvos, bet viso pasaulio festivalius :) Nes bijau, kad ryt parašys kas nors iš Venesuelos ar Reikjeviko ir pasiteiraus kodėl juos ignoruojam? O pats žinai, mano nuosaikumui ribų nėra… ;)

    p.s. Bet jei Jūs katras papildymą padarytumėt, mes tikrai nesupyksim :)

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.