Naujas Gala kino festivalio sezonas [nuo lapkričio 27 d.].

Prisipažinsiu, kad po praeito sezono nesitikėjau, jog atgims „Gala” kino festivalis. Lankomumas buvo santykinai nedidelis, tiesa, ir sezonas tik pirmas, o festivalio modelis kiek netradiciškas Lietuvai – vieną kiekvieno mėnesio savaitę. Gal pamatymas gero europietiško ar indie filmo „Gala” festivalyje nesuteikia tiek „pakazūchinio” snobizmo taškų, kiek kelionė į „Kino pavasario” filmus, tačiau kino gurmanų tai neturėtų jaudinti.

Taigi, nuo šio ketvirtadienio prasideda, o toliau kiekvieno mėnesio pirmą savaitę tęsis gerų nerepertuarinių filmų k/f „Gala”. Veiksmas tradiciškai „Forum Cinemas Vingis” (vėliau ir naktiniai seansai Kaune, Panevėžyje bei Šiauliuose). Nuo šio iki kito ketvirtadienio ekranuose keturi filmai, kuriuos sau leidau išdėstyti asmeninių simpatijų dėka.

„Teroro advokatas” visų pirma patiks tiems, kam patiko k/f „Nepatogus kinas” rodytas filmas „Diktatorių medžiotojas”. Tik jeigu to filmo herojus bandė įkišti diktatorių už grotų, tai šio – bando iš ten ištraukti (neleisti pakliūti) eilei liūdnai nuskambėjusių vardų. Be to – puiki ir kokybiška dokumentika. „Importas/Eksportas” neturėtų rinktis šviesaus kino laukiantys, bet visi kiti, jeigu tik filmas bus tiek originalus, kiek jo trailer’is, turėtų nenusivilti. „Naktinio klubo istorijos” ir jo aktorių kolektyvas bei režisierius Abel Ferrara, panašu, kad gerai (stilingai) išnaudoja tiek naktinio klubo erdves, tiek muziką, o štai daugiausiai seansų turėsiantis „Antrasis kvėpavimas” su Monica Bellucci kvepia tuščia puikybe ir nepamatuotai didingais bei dideliais (2 valandos 35 minutės) reveransais šio filmo originaliai 1966 metų versijai. Kaip sakė vienas kino kritikas, būtų nieko, jeigu būtų devyniasdešimt minučių, bet ne, kaip tokį kultinį filmą įspausti į tokius standartinius rėmus. Na, žiūrėkim ir dalinkimės įspūdžiais.

TERORO ADVOKATAS. Prancūzija [2007]. imdb:7.2/10(516)
Režisierius: Barbet Schroeder

[youtube L_sS6K4LXBk]

Diktatoriai. Teroristai. Karo nusikaltėliai. Sutikite žmogų, kuris juos visus gynė. Tai – advokatas Jacques Vergès. Jo klientų sąraše – pačios įvairiausios nepopuliarios asmenybės. Ši dokumentinė juosta šiemet laimėjo „Cezario“ apdovanojimą kaip geriausias dokumentinis filmas ir buvo tarp pretendentų Amerikos režisierių gildijos apdovanojimui už režisūrinius pasiekimus. Filmą privalo pamatyti besidomintys istorija, dokumentika ir teise.

lapkričio 30 d. 21.50
gruodžio 2 d. 19.00

IMPORTAS/EKSPORTAS. Austrija [2007]. imdb: 7.7/10(615)
Režisierius: Ulrich Seidl
Aktoriai: Ekateryna Rak, Paul Hofmann, Michael Thomas, Maria Hofstätter ir kiti

[youtube ShpW27jT5m8]

Nusivylusi gyvenimu Olga, seselė iš Ukrainos, priversta ieškoti laimės Vakaruose. Netekęs darbo ir skolose skendintis austras Paulis, buvęs apsauginininkas, dėl tos pačios priežasties atsiduria Rytų Europoje. Nepaprastai realistiškas ir įtaigus filmas be jokių pagražinimų, o kartais itin drastiškai, parodo herojų situacijų keblumą ir jų mėginimus išsikapstyti iš problemų liūno. Juosta pelnytai figūravo tarp nominantų laimėti „Auksinę palmės šakelę“ Kanų kino festivalyje.

Seansai:
lapkričio 29 d. 19:00 /
gruodžio 1 d. 19:00 / gruodžio 3 d. 21:50

NAKTINIO KLUBO ISTORIJOS. Italija/JAV [2007]. imdb:6.4/10(234)
Režisierius: Abel Ferrara
Aktoriai: Willem Dafoe, Bob Hoskins, Matthew Modine, Asia Argento ir kiti

[youtube etkIuKVvTRQ]

Tuštybė, intrigos, melagingi pažadai ir netikras rojus! Monrealio filmų festivalyje tarp pretendentų didžiąjam prizui gauti puikavęsis filmas kartais balansuoja ant absurdo ribos. Istorija apie vieną Manheteno naktinių klubų, jo užkulisius, striptizo šokėjas, klubo savininkų bei vadovų finansinius nesutarimus ir machinacijas, kenkiančias verslo perspektyvoms. Pagrindinį vaidmenį atliko amerikiečių aktorius Willemas Dafoe, žinomas iš filmų „Anglas ligonis“, „Amerikos psichopatas“ ir kitų.

lapkričio 28 d. 19.00 / lapkričio 29 d. 21.40
gruodžio 4 d. 19.00

ANTRASIS KVĖPAVIMAS. Prancūzija [2007], imdb: 5.6/10(256).
Režisierius: Alain Corneau Aktoriai: Daniel Auteuil; Monica Bellucci; Michel Blanc; Eric Cantona

[youtube _QbAXqsAkao]

Gangsterinė drama su žaviąja italų aktore Monica Bellucci ir prancūzų kino grandu Danieliu Auteuiliu šiemet buvo nominuota trims „Cezario“ apdovanojimams. Įžymus senstelėjęs gangsteris Gju pabėga iš kalėjimo, jį persekioja visa prancūzų policija. Prieš palikdamas šalį su mylima moterimi, Gju turi atlikti paskutinį darbą, kad prasimanytų pinigų. Darbas pasiseka, tačiau policija gangsterį jo bendrams pateikia kaip išdaviką. Gju padarys viską, kad atstatytų savo suterštą garbę… Filme vieną iš vaidmenų taip pat atliko praeityje garsus ir ekscentriškas „Manchester United“ bei Prancūzijos rinktinės futbolininkas Ericas Cantona.

Seansai:
lapkričio 27 d. 19:00 / lapkričio 28 d. 21:00 / lapkričio 30 d. 19:00
gruodžio 1 d. 21:40 / gruodžio 3 d. 19:00 / gruodžio 4 d. 21:00

fb-share-icon

Vienas komentaras apie “Naujas Gala kino festivalio sezonas [nuo lapkričio 27 d.].

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Brukalų kiekiui sumažinti šis tinklalapis naudoja Akismet. Sužinokite, kaip apdorojami Jūsų komentarų duomenys.